LOCAL TIME

UTC TIME

Vedere Panoramica

Imagini Live de pe ISS - Statia Spatiala Internationala



Live streaming video from ISS by YO2LDK

Translate

sâmbătă, 28 iulie 2012

In 10 minute, un alt Up-Converter RTL SDR - Funcube

 O alta varianta de up converter pentru receptorul SDR RTL2832 sau pentru Funcube, am realizat-o cu ajutorul unui modul de oscilator si mixer recuperat de la un vechi RTP 4MF de 0,5W STORNO, ce functionau prin anii 70-80



  Aici am avut o varianta de RTP "antiexploziv", o denumire cam pompoasa, in conditiile in care era acelasi model, doar ca in interior cablajele erau protejate cu un fel de lac, pe marginea carcasei o garnitura de cauciuc un pic mai buna decat la cele uzuale si un microintrerupator mai special, care nu crea arc electric care sa declanseze accidental vreo explozie. Pretul, pe acele timpuri, era cam triplu,doar pentru aceste mici diferente.
 Iata si placile din interior:



 Din aceasta "caramida" HI, avem nevoie doar de acest modul, amplasat in stanga jos, din imaginea de mai sus:



 Singurul "efort" pe care trebuie sa-l faceti acum, este inlocuirea unui cristal de cuartz din oscilator, cu unul de 100Mhz si selectarea comutatorului de canale pe pozitia corespunzatoare ( pe canalul unde ati inlocuit cuartzul) si introducerea miezului cu cateva spire, pana incepe sa oscileze pe frecventa dorita.
 Acum, conectati antena la cablul ecranat care este lipit pe cablaj, (firul cald si masa), iar la cel care iese din carcasa mixerului (cutiuta aceea) la intrarea in DVB-T. Alimentati montajul cu cca. 12v c.c cu plusul la firele rosii si minusul la masa (conectati ambele fire rosii impreuna)
 Porniti softul, setati pe frecventa LO pe 114 de ex. si veti avea supriza sa vedeti semnalele purtatoare din HF, banda de 14Mhz ( se poate receptiona orice banda in HF)
  Daca doriti ca frecventa afisata sa fie afisata fara plusul de 100Mhz, deschideti cu F7 Options, selectati ExtIO Frequency Options,






iar la setari bifati a treia casuta - SDR hardware on UP/Down converter si scrieti frecventa de 100Mhz (divizata in Hz adica 1 urmat de opt de zero) si OK!





 Setati frecventa LO la 13Mhz de exemplu, sa fie purtatoarea in afara benzii si va plimbati cu cursorul pe frecventa sau QSO-urile dorite, pe care acum le vedeti in Waterfall
  aici se pot vedea semnalele de BPSK 31 in 20m:





in 40m:





si SSB









mai jos aveti schema electronica a oscilatorului si partii de mixer:




   Daca nu dispuneti de un cuart pe 100Mhz, nu va descurajati, folositi ceea ce este!
de exemplu pe modul sunt cuarturi cam la 73-76Mhz si, nu mai reglati nimic !
 Nu uitati insa sa schimbati la ExtIO frecventa corespunzatoare cuatzului, pentru a va afisa frecventa de lucru corecta.
 Desi simplu, acest up converter este extrem de stabil si fiabil, fara a pune filtre la intrare sau iesire  - trece banda, trece jos; am o receptie clara,receptionand si semnale DX si locale, fara probleme
 Va incurajez sa incercati !

  73 !

Un comentariu:

Costi YO7FWS spunea...

Functioneaza aceasta modificare. Cu ani in urma am folosit-o sa convertesc emisiunile de 27...29MHz intr-un FT411 si a functionat cu succes. Ma bucur sa o revad si pe site-ul dvs. Succes !!!