LOCAL TIME

UTC TIME

Vedere Panoramica

Imagini Live de pe ISS - Statia Spatiala Internationala



Live streaming video from ISS by YO2LDK

Translate

miercuri, 11 iulie 2012

RTL2832 DVB T - Mods - Micsorarea zgomotului cauzat de temperatura excesiva

 Cunoastem deja faimoasa "jucarie" pentru receptia semnalelor de radiofrecventa, RTL2832 din postarile mele anterioare.
 Este un receptor cu bune performante,  totusi, nu ar strica un preamplificator pentru imbunatatirea parametrilor, in special la receptiile EME sau de la sateliti. In viitorul apropiat voi testa si un LNA.



 Pe parcursul functionarii si testarii acestui SDR, am constatat ca dupa circa 15 minute, se incalzeste excesiv si, parca devine mai "imun" la semnalele RF mai slabe, crescand zgomotul.
 Se pare ca, ambalarea termica  este cauza, producand asa numitul "zgomot termic".
O descriere foarte buna si la obiect este prezentata de Florin - YO8CRZ in articolul de AICI 
 Dimensiunile reduse ale acestui DVB sunt binevenite insa, in cazul in care vrei sa-i asiguri o racire suplimentara, lucrurile se complica putin, din cauza gabaritului.
 Incercand diferite metode, am ajuns la varianta atasarii unei bucati prelucrate dintr-un radiator de la o veche placa video si fixarea lui cu pasta termoconductoare, folosita la procesoarele din PC.



Dupa o folosire  de circa jumatate de ora, pasta se intareste si radiatorul s-a fixat destul de bine pe chipseturile RTL2832 si E4000. Era bine ca radiatorul sa fie un pic mai mare, dar socul de RF si stabilizatorul din cealalta parte erau la alt nivel fata de inaltimea chipseturilor si racirea nu s-ar fi facut corespunzator.
 Pentru protectia componentelor, am decupat capacul superior la dimensiunea radiatorului si l-am fixat la locul lui.



In urma acestei modificari, am observat o mai buna disipare termica, desi stick-ul inca este foarte cald, iar nivelul de zgomot a mai scazut pe timpul functionarii indelungate, cu cateva zecimi de decibel.

  Succes !





2 comentarii:

Stefan spunea...

I have got the same DVB stick. However mine doesn't get noticeably warm.
Is your unit perhaps defect? Or may this behavior depend on the program?

yo2ldk spunea...

hi Stefan,
no, the dongle is ok as hardware, anyway i buy 2 pcs, and both is warm after some time, especially when SDR app is starting. On USB i read 4.8V and @ 480mA - 490mA current consumption. Temperature before mods it was 48 or even more grades C, same on laptop or desktop PC.