LOCAL TIME

UTC TIME

Vedere Panoramica

Imagini Live de pe ISS - Statia Spatiala InternationalaLive streaming video from ISS by YO2LDK

Translate

vineri, 28 februarie 2014

HF UpConverter + LNA for RTL2832 / R820T / E4000 Mixer AD831

  Up-Convertor si LNA pentru unde scurte 0 - 30Mhz realizat cu AD831  Necesitatea de a folosi acest minunat stick RTL2832 si pentru receptia undelor scurte, ne obliga sa utilizam un convertor sau Up-Converter din banda de HF, in VHF sau chiar UHF.

  Acest convertor, poate fi  de mai multe tipuri, pasiv sau activ, la randul lui, acesta existand in multiple variante, mai simple sau mai complexe, functie de necesitati, piesele disponibile si  aptitudini sau conditii de realizare.

 Va prezint in continuare un converter realizat cu excelentul mixer AD831
 de la Analog Devices (THANK YOU A.D. ! ), 

acesta fiind unul dintre cele mai bune de pe piata, pentru constructorii amatori.
  Inainte de intrarea in upconvertor, am prevazut un LNA (low noise amplifier)  realizat cu un MMIC  ADL5530 tot de la Analog Devices cu un castig fix de 16.5 dB pana la 1Ghz. pentru a compensa atenuarea introdusa de filtrul Low-pass aflat la intrarea in mixer. Acest filtru, are rolul de a atenua semnalele de peste 50-60 Mhz, respectiv diverse armonici de la emitatoarele FM, statii de Taxi  sau alte echipamente.

Se mai poate folosi cu rezultate foarte bune si un MMIC de tipul Sirenza Micro Device Cascadable GaAs HBT  care are o amplificare de la  DC - 8GHz de cca. 12.5dB


  Iata si schema electrica a acestui upconverter:

Cablajul:
aici se poate vedea placa de test ptr. mixer:La intrare, avem filtrul Low-Pass de tip Butterworth pe care l-am realizat ptr o frecventa de taiere la 60Mhz In lipsa componentelor SMD necesare pentru realizarea acestui filtru care sunt in curs de livrare, am folosit un filtru industrial dedicat aviatiei militare,  de tipul TB5LX-6-60-M/M achizitionat de pe eBay, multumesc hellenic_rf_lab !
Acesta introduce o atenuare de 0.8dB, ceea ce este putin pentru un filtru atat de bun.LO este realizat cu un oscilator cu cuart  HCMOS de 40Mhz (sau 30Mhz in cazul meu) alimentat la 3.3V, dupa care se pune un atenuator de 20dB sau 10dB in functie de oscilatorul folosit.
 De retinut ca valoarea nivelului generat sa nu fie mai mare de -10dB cat este maximul ptr AD831
Recomand sa fie de cca 40-50mV, ca sa aveti multe "cuie" pe waterfall si semnalul util sa nu fie inecat..
  La iesirea din mixer se afla un filtru High-Pass care permite semnalului util de RF rezultat prin mixare sa fie receptionat si atenueaza frecventa generata de oscilator, in acest caz de la 33Mhz


 Aici sunt toate elementele interconectate:


si un print screen cu rezultatul:

ATENTIE !!!

RECOMAND SA LEGATI CARCASA CALCULATORULUI LA MASA (PAMANTARE),
MAI ALES DACA AVETI O ANTENA BUNA, DEGAJATA SI LEGATA LA PAMANTARE  
 Din cauza grabei de a testa, neglijentei si a diferentei de potential dintre masa PC-ului si cea a antenei, am ars un stick RTL2832 cat si MMIC-ul de la intrare...
  
deci... sa nu faceti ca mine :)


LATER EDIT:

 IMPORTANT !

     Folositi la intrare un transformator RF de izolare galvanica 1:1 de genul celor de la  Minicircuits:


Succes si 73 !
x

Niciun comentariu: