LOCAL TIME

UTC TIME

Vedere Panoramica

Imagini Live de pe ISS - Statia Spatiala InternationalaLive streaming video from ISS by YO2LDK

Translate

sâmbătă, 19 martie 2016

VLF SDR radio with CRT TV

   Pentru cei care s-au plictisit de benzile radio clasice si vor sa experimenteze ceva interesant, va propun banda VLF. Aici se pot auzi tot felul de sunete  "misterioase", de la zgomote ale pamantului si atmosferice , pana la transmisii digitale de localizare militare.

Intrebare:

  - cum poti folosi un televizor sau monitor vechi de tip CRT,
 pe post de antena, pentru receptia undelor radio VLF ; sau ce legatura are cu SDR?

  - imposibil (niciuna), ar spune unii !


       Totusi, este posibil. Evident, nu discutam de tot televizorul, ci doar o componenta a acestuia.
Presupun ca toti radioamatorii au reparat cel putin o data un televizor  ( ma refer pana la aparitia celor LCD) si stiu ce inseamna bobina de demagnetizare.
  Exact, aceasta este componenta de care avem nevoie ! Pentru cei care nu stiu inca, isi vor da seama din fotografiile urmatoare.
iata despre ce discutam:de obicei este de forma dreptunghiulara, dar poate fi facuta usor ca cerc, sau folosita asa cum este   impedanta acestora poate fi diferita, in functie de modelul televizorului sau monitorului, in cazul meu cca 9mH


 se poate folosi doar bobina pe post de antena sau ca circuit rezonant cu un condensator in paralel.
In functie de frecventa de receptie dorita, se poate calcula valoarea acestuia si online
PE ACEST LINK  sau pe altele.
  Ca idee, aceasta bobina se poate  folosi si ca antena magnetica.
eu am facut un test, dar cu bucla de cuplare de acelasi diametru / latura cu bobina initiala.Pentru a vizualiza si receptiona semnalele VLF  (se poate si la transceiver daca doriti) pe computer, folosim direct intrarea de microfon a placii de sunet. Daca doriti se poate intercala un mic preamplificator care se poate face in 5 minute pentru teste, cu piese recuperate partea de software este diversificata, am ales SDR Sharp, deoarece este mai comun deja.aici sunt cateva receptii facute, scuze pentru calitatea imaginii, filmarea este cu telefonul fara trepied..


 DCF77 Time sincronizationmai jos aveti cateva statii interesante care transmit in aceasta banda:73 si Succes !Niciun comentariu: